Ubisofts senaste kopieringsskydd

Läste nu på morgonen om Ubisofts nya [wikipop language=”sv”]kopieringsskydd[/wikipop] de ska börja använda, du måste vara online för att kunna spela och spara. Deras tankar har nog varit på steam som aktiverar sina spel genom internet och några få spel har även möjligheten att spara inställningar på nätet för att komma åt dessa vart du än loggar in. Men det finns några saker att tänka på, i steam kan man spela offline efter att ha aktiverat spelet online (om det inte är ett spel som bara spelas online såklart) och man tvingas inte spara på deras servrar vilket man kommer göra med Ubisofts modell. Kort och gott kommer det funka så att du köper spelet online eller i butik, installerar spelet och det aktiveras direkt när du startar det. Du kan nu ta ur skivan för den behövs inte (det är en bra sak) och ditt spel kommer nu synkas med Ubisofts server där inställningar och sparfiler sparas, spelet patchas genom denna uppkoppling direkt och när spelet inte längre stöds tas detta bort och du kan fortsätta spela fast även offline och allt sparas på datorn istället.

Lite tankar kring detta, för de med bärbara datorer som brukar spela när de reser kommer nu vara tvingade att betala extra för att använda den wifi uppkoppling som finns. Vad sker om internet strular? Då kan du inte spela. Vad sker om internet dör medan du spelar? Då pausas spelet och väntar på att lyckas koppla upp igen eller så får du fortsätta senare från ditt senaste spartillfälle eller där det kopplade ner(?). Kommer detta funka samtidigt med steam? Windows live har strulat när det har använts i spel som köpts genom steam? Vad sker med modding möjligheterna med spelet nu när allt synkas och verifieras via Ubisofts servar? Vad sker om Ubisoft har problem med alla som kommer kopplas upp mot deras servrar? Tvingas vi vänta på tider då färre spelas?

Jag gillar steam det är en fungerande tjänst för mig, man kan hoppa in i vänners spel direkt och att aktivera online har jag inga problem med. Spara i ”molnet” är bra om jag väljer att göra det vilket man kan på tex Left 4 Dead 2, jag tvingas inte till något utan väljer det. Med Ubisofts tjänst MÅSTE jag vara online och synkas med deras server, allt sparas direkt hos dem (save filer sparas även på datorn). Köper du ett spel i butik kan du glömma att sälja vidare spelet för ”tillfället”. Jag har redan ett Ubisoft konto så jag delar redan med mig av lite information men jag vill kunna välja vad jag delar med mig av och jag vill inte tvinas synka informationen med detta företag. De har inget att göra med vad jag spelar och hur. Numera så ligger Ubisoft titeln Silent Hunter 5 illa till för att jag ska köpa det, synd för det verkade lovande.

Personligen har jag inte något emot att dela med mig av min information bara jag får välja och när jag betalar mellan 5-700 kronor för ett spel vill jag inte tvingas till en massa onödigt skit som kan förstöra möjligheten för mig att spela det. Ledsen Ubisoft men detta kommer bara drabba oss som faktiskt betalar för de spel vi spelar och kommer säkert crackas detta med så ni drabbar bara er själva. Hoppas verkligen föräldrar som köper era titlar får veta detta så de inte köper ett spel som deras ungar sedan inte kan spela för det sitter på modem eller gud förbjude inte ens har internet. Jag förstår att ni är rädda om era pengar och klart ni ska ha betalt när ni distribuerar spel jorden över men sluta skjut er själva i foten…

Mer läsning: Ubisofts egna FAQ, Voodoo Extreme, Rock paper shotgun.

Andra bloggar om: , , , , ,

16 svar på “Ubisofts senaste kopieringsskydd”

 1. Spel som kräver uppkoppling för spela singelplayer och för att spara är helt sjukt sådana köper jag inte och det lär fler avstå med.
  Då lirar jag hellere ett gammalt spel en omgång till eller väntar på en crackad version av spelet.

 2. Om man bara är medveten om att man HYR spelen av Ubisoft istället för köper dem så är det inte så farligt.
  Det är vad vi borde påpeka för folk. Själv har jag hyrt en del spel på Steam, de har enklare krav på internetuppkoppling.

 3. Köper gör man, dock inte spelet utan en licens för att få använda det, och när man installerar mjukvaran går man frivilligt med på att man kan få licensen indragen när som helst utan ersättning.

  Angående kopieringsskyddet så är det ju positivt att sparfilerna äntligen kommer upp i molnet. Å andra sidan kommer det ju inte ta värst lång tid tills även detta skyddet knäcks, speciellt om de inte tillåter offlinespelande.

  1. Att man köper en licens för att få använda det gör detsamma för problemet kvarstår, detta kommer bara skapa problem för många. Fel sker på internet och folk utan bredband kommer inte bli för glada… det enda detta gör är att ge mer trafik åt de som crackar och delar ut spelen.

   Att det läggs på ett moln är ju kanon jag gillar det men att tvinga någon, för att spela måste du registrera dig och konstant vara uppkopplad är en avtändande tanke. Och kommer få färre att köpa spelet… jag kommer inte köpa SH5 om det har detta skydd i ren protest.

   Men har man inget emot det så go for broke och köp det men om Ubi räknar med att detta inte kommer svida så tror jag de har fel. De skjuter sig själva i foten som sagt.

 4. Får mig att tänka på Football manager versionen som kom ut för drygt ett år sedan. Den krävde att man kopplade upp sig på internet och registrerade sig för att kunna starta spelet. Resultat? Servrarna var underdimensionerade och kraschade. Ingen som hade köpt spelet kunde spela det de första dagarna. Däremot tog det inte många timmar innan en crackad version fanns. Med andra ord så kunde de som betalade inte spela, medan de som inte betalade kunde. Kopieringsskydd är bra skit.

  1. Och detta krävde väl inte ens att man var uppkopplad för att spela utan bara för att aktivera det? Sen kunde du spela utan internet?

   Eller har jag missat något igen 😛

 5. Spela det inte då.

  Märker förresten att jag behövde legitimera mig för att skriva min kommentar.

  / Per

  1. Planen är att inte spela det pga detta så… i wont.

   Ja du måste uppge något slags namn och fylla i ett fejk mail typ 😛 Inget som behöver verifieras. Spam is a bitch

  1. Ja det hela börjar bli löjligt faktiskt. Lite som att skriva på ett slav kontrakt snart när man vill köpa något. Om inte något görs så kommer man snart tvingas skriva på någon slags fullmakt för att ens se en film på SF 😛

   Och allt detta gör bara en sak, företagen skjuter sig i foten som alltid.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.