Lissabonfördraget rond 2

Trots ett nej tidigare på Irland så är det på gång med en ny omröstning och detta medans Klaus lagt veto mot Lissabonfördraget just för att Irland tidigare röstat nej. Hittade idag på Europaportalen några politiker som svarat på frågan om vad som sker om Irland röstar nej igen. Mycket av de vanliga jargongerna får man bla bla bla måste funder på hur vi ska fortsätta (vilket troligen betyder ett nytt försök att få genom fördraget precis som förut). Men några gav goda svar, till min förvåning så klämde Schyman till med.

Om Irland röstar NEJ faller hela fördragsförslaget enligt de regler som alla antagit. Om inte ens EU självt kan ta sina egna fördrag på allvar, vem skulle göra det då?
Gudrun Schyman

Och eftersom dom redan har röstat nej en gång så. Två påpekade till och med att Irland redan röstat nej en gång tidigare…

Det irländska folket har redan sagt nej till Lissabonfördraget i en folkomröstning och därmed skulle förslaget ha fallit. Många ledare inom EU har dock svårt att acceptera ett nej från folket, så risken är stor att fördraget kommer att drivas igenom ändå. Den nya folkomröstningen i Irland är ett tydligt tecken på detta. Om det blir ett nej anser vi naturligtvis att förslaget skall falla med omedelbar verkan.
Carl Schlyter

Men som sagt, de flesta mummlar någon om att vi ska gå vidare. Det verkar nästan omöjligt att stoppa EU från att bli mer överstatligt för var dag som går och om fördraget går genom så precis som HAX påpekar så öppnar det dörrar för nya spännande lagar mot internet. Vem här tror seriöst inte att HADOPI lagen som Frankrike röstade genom inte kommer komma upp på tapeten? Och vem tror seriöst att dom kommer stanna där? Det kommer gå mycket längre om vi inte sätter ner foten och skriker ett rungande NEJ!

Och jag säger återigen, dessa lagar hjälper inte en enda kulturarbetare utan bara de stora bolagen. Varför ska pengar alltid få förturen? Pengar är makt…

Andra bloggar om: , ,