Låna musik 80 + 64 + 4 = 0 — +1

Thomas tvivlaren har skrivet ett lång men läsvärt inlägg om lite 80/90tals historia och hur det påverkar dagens musik med en liten bonus om de stora fyra som återigen visar hur mycket de verkligen bryr sig om musiken och kreativiteten. Jag rekommenderar att ni läser hela men slår ihop en snabb sammanfattning om själva grund grejen med inlägget (MEN läs hela inlägget för bövelen!).

Idag har vi som de flesta vet jaktsäsong på ”pirater” som laddar ner utan att betala för sig och detta är en katastrof jämförbart med kassettbanden för artisterna och musiken, teorin är enkel men visat sig felaktig flertalet gånger. Dessa lobbyister som skriker sig hesa för att rädda kvar musiken gör naturligtvis allt för att stenålders systemet med de stora fyra ska finnas kvar så dom kan njuta av monopolet så länge som det bara är möjligt. Men åter till Thomas som i sitt inlägg tar upp ett exempel där Sveriges radio tvingades betala stora (okänd summa) pengar för att ha använt en remix i deras program Rally, sen kommer ett exempel på hur de stora har använt en remix av Glenn Rune Gallefoss i Nelly Furtados låt Do it utan att prata eller ersätta honom. Dubbelmoral som inte överraskar.

För att lyssna på Glenns låt ladda hem den första låten i listan och lyssna (ni behöver en spelare som kan spela upp .d64 filer, exempelvis VICE. Finns säkert bättre men det är det jag har haft på datorn sedan länge. Annars kan ni bara titta in på youtube för att göra det enklare), sen lyssnar ni på Nellys låt.

Jag har skrivit om fler exempel där de stora fyra inte gör rätt för sig här och här, tycka vad ni vill om den nedladdning som sker men branschen kan man uppenbarligen inte lyssna på. Hur mycket törs vi lita på att dessa ska få befogenheter som inte ens polisen har? Drar ett citat från Thomas inlägg bara för det passar så bra, min markering.

Ja, så illa är det faktiskt. Det där värnandet av kreatörer och snacket om att dessa ”måste få betaaalt” har nämligen ett prerekvisit. Det måste vara en ”riktig” kreatör som är signad av ett ”riktigt” bolag, med fördel ett som ingår i de storas kvartett.

Ta er nu till Thomas blogg och läs hela inlägget och sprid gärna hans inlägg vidare för det behövs lite balans i detta. Och orkar ni inte läsa hela inlägget så har ni iaf en mängd länkar till annan liknande läsning så bara det gör det värt det 😛 Så schas iväg nu och läs!

Andra bloggar om: , , ,

5 svar på “Låna musik 80 + 64 + 4 = 0 — +1”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.