Inte långt nog…

Du må ej vara Piratpartist och du kanske till och med gillar Lissabonfördraget, grattis till dig då. Men lite om inte oroad så förvånad över den mängd och till den längd som många politiker vill gå för att övervaka oss för våran egna ”säkerhet” och för att stoppa ”barnporren”. Integritet är ett hett ord nu för tiden hur man än ser på saken och många viktiga värderingar måste ställas mot sin spets och det mesta måste tydligen omvärderas. Staten är alltid god och medborgaren är alltid misstänkt ungefär så ser många personers verklighet ut verkar det som och det är inte lätt att ändra den uppfattningen även om man utan problem kan visa på felanvändning av insamlad information och ändamålsglidning i de flesta fall. Jag vet inte varför eller hur det har kunnat blivit såhär men det är den värld vi lever i…

Den svenska regeringen anser dock att kommissionens skrivningar är ”väl försiktiga”, enligt uppgifter till SvD.se. Kommissionen utgick från att Nice-fördraget gäller och därmed krävs enhällighet i beslut inom det rättsliga området.

Men med Irlands ja till Lissabonfördraget och ett förväntat godkännande från både Polen och Tjeckien öppnas möjligheten upp för att gå längre. Den vetorätt som medlemsländerna har inom det rättsliga området idag tas bort om Lissabonfördraget införs och det krävs då enbart kvalificerad majoritet.

Under förutsättningar att Stockholmsprogrammet ska fungera i en Lissabon-miljö så kommer det att ske en viss ambitionshöjning jämfört med kommissionens meddelande. Men exakt hur är svårt att säga eftersom det fortfarande pågår samtal och förhandlingar med medlemsländerna…
Anders Hall, stabschef åt Beatrice Ask, till SvD.se. (min förstärkning)

Stockholmsprogrammet är något för få känner till tror jag men kort och gott är det ett ramverk för nya lagar som ska stiftas om ”säkerhet” inom EU. Och googlar ni på det (ett bra exempel) så finner ni mycket intressant om just detta men det viktigaste tycker jag i denna artikel som jag läste tack vare hax är just min markerade text, under förutsättning att Stockholmsprogrammet ska fungera i en Lissabon-miljö så kommer det ske en viss ambitionshöjning. Ganska talande. Tack vare det faktum att veto rätten försvinner krävs det numera en majoritet i EU huset för att stoppa något och än har nog ingen folkrörelse lyckats med det. Och det står sig helt klart att politikerna där nere inte har några andra ambitioner än att öka övervakningen och försäljningen av information inom och utom EU. Hur mycket litar vi på dessa politiker egentligen?

Kom ihåg att detta kommer från folk i Bryssel som är emot att ha rättegång innan man stänger av folk från internet, en av de mest grundläggande skydden vi har kvar är just det faktum att man är oskyldig tills bevisat motsatsen. Den tesen är på väg bort för går det genom kan jag garantera att lobby organisationer kommer satsa hårt för att få till liknande idéer när det kommer till att döma fildelare (och inte bara stänga av) under ett täcke av barnporr som skydd. Nu senast vart Vänsterpartisten Eva-Britt Svensson kontaktad av folk som kom från den Brittiska regeringen om just tillägg 138 som ska skydda folk från avstängning innan domstol och dessa använde just barnporr som en ursäkt, varför och hur detta skulle stoppas genom att inte ha med 138 är det ingen som vet men det är skyddet som används för det är en hemsk sak alla vill stoppa.

Det är precis som Opassande uttryckte det en integritetskris idag, och om vi inte säger ifrån så kommer det bli värre. Vi är tyvärr idag i en situation där professionella politiker är sanningen när de borde vara de personer man aktar sig mest för, demokratin finns inte längre i folkrörelser utan i maktens korridorer och hallar. Folket är inte smarta nog att förstå Lissabonfördraget och ska därför inte få rösta om det, folket står inte på sig och demonstrerar sin vilja tillräckligt. Det måste till mer för att kunna stoppa den trend vi ser, det är en mörk väg att vandra men den måste gås på om vi inte ska göra om historiens misstag. Detta handlar inte bara om fildelning vilket många gärna drar ner nivån till utan detta handlar om människans rätt att vara individ och ifred, det handlar om grundläggande demokratiska rättigheter som vi tydligen är så stolta över i ord. Det handlar om allas våran rätt att inte behöva bli spionerade på, anklagade och smutskastade på från lobbyorganisationer och välklädda politiker. Det är nu eller när det redan är för sent… snälla låt det inte bli försent igen.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

4 svar på “Inte långt nog…”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.