I Sverige råder partiernas diktatur

Läste precis en fin liten text av Jan Kallberg på Newsmill (tack till HAX som länkade) om det Svenska parti systemet vi har, det är en läsvärd text fast har några saker att flika in bara. Jag tycker Jan förenklar synen på det Amerikanska systemet lite väl mycket när han jämför med våran lilla ”partidiktatur”, vill säga direkt att jag inte är en expert på hur deras system fungerar och Jan GARANTERAT kan det många gånger bättre än mig 😉

Jag håller helt med om att lite mer av personval skulle inte skada det Svenska systemet för att få mer rullians på de karriärs politiker som inte sköter sig men när jag läser texten på newsmill så får man nästan känslan av att det inte finns en parti dominans i USA vilket naturligtvis är helt galet, visst ligger fokus ofta på personerna och visst kan en bra kampanj mot något person ge stor effekt men i kongressen kan det vara ganska hårt tryck från partierna för att få genom partiviktiga punkter trots att de inte har sin kandidat som president.

Nu senast när Obama vill införa sin sjukvårdsreform så vart den stoppad för att republikanerna inte fick som de ville och det hela vattnades ur men för att inte förlora för för mycket anseende så tvingades Obama till att acceptera  en kompromiss. De två stora partierna demokraterna och republikanerna har ju en total dominans och att få in en annan åsikt verkar ett äventyr där borta med. Och de fantasi summor som enskilda personer kan få av företag under sina kampanjer är sinnessjuka och jag garanterar att många ser på sina bidragsgivare med snälla ögon även om det kanske går mot folkets vilja.

Men jag håller med om att det är en farlig utveckling som sker idag, avståndet mellan politikerna och det ”vanliga” folket är en avgrundsdjup klyfta utan så mycket som ett rep att ta sig över med. Det finns en anledning till att impopulära lagar behandlas mellan valen och att något så stort som Lissabonfördraget infördes utan ens en halv seriös debatt och framförallt utan ett val är absurt. Och dessa klyftor får konsekvenser, vi har nu Sverige Demokraterna i riskdagen plus att Piratpartiet skapades just för att det inte gavs något gehör för frågor som ligger oss varmt om hjärtat…

Så oavsett hur mycket ni bloggar, skriver på sajter, vi här skriver på Newsmill och det bygs upp en folkets opinionsbildning på nätet så saknar det helt betydelse – politiken sätts i Sverige av en handfull personer i det ledande partiet för fyra år. Och du kan inte göra ett smack för att få en förändring.
Jan Kallberg Newsmill

Det känns som så ibland men det enda som krävs för att ondskan ska vinna är att goda människor inte göra någonting, så ge för fan inte upp att försöka bilda opinion. Nu tror inte jag att de politiker vi har är onda bara blinda för vad som sker, det är svårt att se skogen för träden så att säga… Att en rörelse som Piratpartiet sprungit upp jorden över och faktiskt fått maktpositioner är ett enormt steg i rätt riktning, det handlar om att visa sitt missnöje (utan extremist åsikter tack ^^) och tyvärr så krävdes det nya partier verkar det som.

Piratpartiet började litet men har nu växt till något så mycket större, det handlar inte bara om fildelning det fortfarande påstås göra. Nu handlar det om något mycket större och viktigare, integritet och öppenhet. Ett ärligt samhälle där vi kan lita på att våra politiker följer sina löften och inte ljuger oss rakt upp i ansiktet vilket inte är den situation vi har idag, det har wikileaks bevisat många gånger om även om de flesta av oss redan ”visste” det.

Slut ord, med reservation för att jag missförstått dig Jan så är inte det Amerikanska systemet något att direkt se upp till enligt mig + ber om ursäkt för att jag stal din rubrik rakt av men är totalt fantasilös just nu. Piratpartiet hade inget vidare val men det är viktigt att våga stå på sig och verkligen visa att det är fan dags att ni lyssnar…

Andra bloggar om: , , , , , ,

Ett svar på “I Sverige råder partiernas diktatur”

  1. Jag uppfattade inte artikeln som att Jan höjde USA:s system till skyarna, snarare att han använde det som kontrast till det svenska, för att illustrera sina poänger.

    Men det svenska systemet borde definitivt förändras så att ingen jävla partiledning i landet skulle våga svika sina ideal och köra över sina uppdragsgivare.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.