Federalstaten EU men ändå inte

EU är ett spännande projekt att följa, så mycket konstigheter att njuta/förfäras av. Nu när de äntligen fått sitt [wikipop language=”sv” search=”Lissabonfördraget”]Lissabonfördrag[/wikipop] ( 🙁 ) så ska det bli intressant att se om det blir mer öppet och demokratiskt som det lovades att det skulle bli, det finns bra saker i fördraget inget snack om det men det finns mycket annat också. Vilket som så har vi nu detta förslag om regler för namninsamlingar om det är något vi inte vill ha eller vill ha.

EU-kommissionen anser att minst 0,2 procent av befolkningen i ett land måste skriva under för att medborgarinitiativet ska räknas som giltigt. Det skulle motsvara 18 000 namnunderskrifter i Sverige…

Kommissionen vill att det ska krävas undertecknare från minst nio av EU-länderna. Mot det ställer sig bland andra Europaparlamentet som menar att det räcker med sju länder.
Europaportalen

Så om jag förstår det rätt behövs det alltså 0.2 procent i alla dessa sju/nio länder för att det ens ska tas upp i parlamentet vilket isig inte innebär att det kommer göras något med förslaget. Visst måste det finnas krav för att det ska tas upp för det är fullt upp i parlamentet som det är (rekommenderar er att läsa EU Inifrån av Jens Holm för lite insyn) och för att slippa massivt med idéer som inte har något egentlige folkstöd. Men detta kommer göra det väldigt svårt att få något att tas upp även om det ”bara” krävs 0.2 procent i sju länder. Hur enkelt är det att engagera så många människor i så många länder utan massiva insatser?

Men det är inte helt olikt EU förstås, med så mycket makt över oss här i Sverige i Bryssel nu med Lissabonfördraget så är det klart att de inte vill ha en massa klagomål om saker vi inte gillar så varför inte göra det. De kan intala sig vad de vill att sju länder är bättre än nio men det gör fortfarande inte saken bättre för hur ska vi kunna få något gjort utan att spendera massiv med tid för att samla dessa namn? Det går, se bara på Piratpartierna som skjutit upp över hela Europa men tycker det rimmar lite illa med den bild EU vill måla upp av en suverän stat för då borde det räcka med en viss mängd namn utan krav på procent i en viss andel länder… citerar Henrik Alexandersson

Om man nu förväntas betrakta EU som ett slags federal stat, då skall väl alla dess medborgare ha lika rättigheter? Och i så fall måste det räcka med en miljon underskrifter, oavsett vilka länder undertecknarna bor i. Punkt.
Henrik-Alexandersson

Men det finns inget att se här utan vandra vidare till fängelset utan att passera gå…

Andra bloggar om: , ,

5 svar på “Federalstaten EU men ändå inte”

  1. Det är det jag har önskat mig mest sedan vårat inträde och de tomma löften om att det ”bara var ett samarbete”

   Samarbete i all ära men EU är inte ens nästan bara det. Byråkrater kör sitt race ändå och kastar ur sig sitt ordbajs som får en att må illa ibland.

 1. mm jag har frågat folk från finland spanien , tysklad polen om hur det var efter ha gått med i Eu.

  Inget blev bättre enligt dem, baserat på vad vi lovades med , fria gränser tullar billigare priser osv osv.

  Det var bara en lögn Eu är tredje riket och ett superkontrol organ som ingjuter statsterrorism och sysslar med propaganda krigföring och heroinsmuggling.

  En samlingsplats för stora tjuvar

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.