Det ser mörkt ut Obama…

Ja det verkar som dom kom överrens tillslut om att höja USA’s skuldtak och skära ner på det mesta, men absolut inte röra de skattesänkningar Bush införde och några nya skatter verkar det inte vara tal om. Visst förstår jag tanken att skatter kan skrämma bort ”jobbskapare” som de fortsätter kalla det men trots de rekord låga skatter som redan finns i USA så ser det fortfarande ut som det gör. Och Obamas fina tal om att det måste till extra inkomster plus nedskärningar för att ta sig ur situationen de befinner sig i har han alltså helt vara tvungen att överge, här trodde man att USA’s president hade lite makt iaf men där fick man se hur det ligger till…

Jag kan inte påstå att jag är någon expert på hur de gör sitt i USA men för att vara den supermakt de påstår sig vara så har de misslyckats med det mesta förutom att spendera pengar på krig och vapen. Obamas sjukvårdsreform som kommer kostar rekord stora summor och även om det är ett steg i rätt riktning för de fattiga så kommer det nu bli det största målet för nedskärningarna (Teaparty rörelsen kommer nog jubla över det) så tar USA tre steg tillbaka och slår på de som har det som svårast… igen. Det är svårt att inte bli överraskad över hur mycket amerikanerna verkar gilla att bli lurade av en enormt rik elit som fullständigt tömmer landet på tillgångar och kort och gott köper sig rikedomar genom politiska bidrag men nu är det annorlunda, hela världens ekonomi som redan har det svårt kommer att drabbas hårt när korthuset raser där borta och något annat än just en total kollaps är svår att se just nu.

Men Obama kan fortfarande rädda sig om han tar sig i kragen och faktiskt vågar ställa motkrav mot republikanerna och bankar tanken om skatter in i huvudet på dom tills de inser att utan inkomst i statskassan så kommer den att rasa. Det går inte att spara sig ut ur en kris utan det krävs även lite inkomst. Satsningar som utbildning och sjukvård är dyra men ger i längden ett friskare, smartare folk som ger jobb, pengar och tillslut en minskad kostnad för sjukvården. Det gäller att tänka mer än ett val fram i tiden och faktiskt ta sitt ansvar. Jag hoppas fortfarande på att något händer där borta och att våra folkvalda och icke valda tar sig i kragen här också så att vi styr upp vår ekonomi så kanske vi kan hjälpa deras.

Youtube: Jim Moran, Al Gore,
Nyheter: SvD.se, Svt.se,
Annat: Newsmill, Jinge,

Andra bloggar om: , , ,