Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet. Dagens godis

Är för oinspirerad idag för att orka skriva något vettigt men blir så glad av att äntligen läsa någon mer säga det. Anna Ramberg vart intervjuad av Computer Sweden och frågan om integritet tas upp. Blir helt överlycklig av hennes inställning till staten och integriteten, det är en svår fråga och man ska akta sig. Vi tar några godbitar åt er sen får ni läsa allt själva.

– Jag är mycket tveksam till om de övervakningsmetoder som vi lagstiftat om överhuvudtaget är effektiva. Det har vi påtalat gång på gång i Advokatsamfundets remissvar och inte fått någon tillfredsställande analys kring. Jag tror mer på vanligt hederligt polisarbete som metod än den typen av övervakningsmetoder.

Den kontroversiella lagen som tillåter Försvarets radioanstalt, FRA, att spana på trådbunden trafik har utformats så att den inte ens går att använda på ett vettigt sätt, anser Anne Ramberg.

– Där förödmjukade sig riksdagen verkligen. Den lag som gått igenom är inte användbar för sitt syfte. Om FRA verkligen skulle avlyssna planer på att riksdagshuset ska sprängas får de inte meddela Säpo enligt den lag som nu finns. I så fall får de höra av sig till någon utländsk underrättelsetjänst, exempelvis CIA, som kan säga till Säpo…
Anna Ramberg, Computer Sweden

– Jag tror inte på den goda staten – det är en vanföreställning. Jag tror inte att det är en ond stat heller. Det goda samhället skyddar den enskilde mot statens maktutövning. Det är just det som är en rättsstat och det är en grundpelare för vår demokrati.
Anna Ramberg, Computer Sweden

Hmmm det är underbar läsning, naturligtvis behövs det någon slags övervakning för att komma åt de grova organiserade brottslingar som finns men detta som sker idag är bara sjukt och löjligt. Ni kan läsa hela intervjun här och titta gärna in på Piratpartiets livesida med jämna mellanrum så får ni länkar till otroligt mycket bra läsning 🙂

Andra bloggar om: , ,

5 svar på “Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet. Dagens godis”

  1. ”Om FRA verkligen skulle avlyssna planer på att riksdagshuset ska sprängas får de inte meddela Säpo enligt den lag som nu finns.”

    Det det stämmer dock förmodligen inte. Även om Säpo inte får skicka spaningsbeställningar till FRA så får FRA såvitt jag vet dela med sig av information till Säpo så länge det inte undergräver FRA:s verksamhet och mål. Se t ex. vad Mark Klamberg säger.

    1. Det verkar sannerligen som det iaf, Nu vet vi ju inte mer än det som sades i intervjun men hon verkar ha rätt syn på staten och människans rätt gentemot den.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.